miercuri, 6 februarie 2013

Firme şi amenzi 2


Partea II

Care sunt efectele amenzilor?
În primul rând un preţ mai ridicat la produsele achiziţionate. Poate nu este atât de sesizabil dar, amintiţi-vă cu cât au crescut preţurile ca urmare a aplicării TVA-ului de 24%. Aveţi în vedere faptul că, amenzile sunt similare TVA-ului (un impozit indirect).
Preţul creşte cu atât mai mult cu cât greul este suportat doar de o parte din firme. Nu uitaţi că, organele de control trebuie să îşi facă planul, indiferent cât de corecte ar fi firmele. Acestora trebuie să li se găsească un motiv pentru aplicarea unei amenzi. Oare ce efect psihologic poate avea asupra patronilor care ştiu că, oricum vor primi amendă şi că, o pot diminua prin plasarea unei sume în buzunarul organului de control. Banii obţinuţi, ca diferenţă între preţul existent şi cel spre care piaţa ar fi tins în lipsa amenzilor, rămân pentru firmele „protejate” în buzunarul patronilor.
În al doilea rând, un şomaj mai ridicat, atât ca urmare a ceea ce am menţionat anterior dar, şi a diminuării numărului de investitori dispuşi să investească într-un astfel de mediu economic.   
Este eliminarea amenzilor o soluţie? Răspunsul este nu! În lipsa lor, consumatorul ar avea de suferit pe alte planuri şi în acelaşi timp, cine şi-ar mai plăti taxele şi impozitele (ce e drept, aberant de mari)? Ceea ce trebuie schimbat este modul de punere în aplicare a mijloacelor coercitive.
Ar fi mult mai corect dacă, pentru încălcări minore (şi în special pentru cele ce ţin de partea birocratică) s-ar da doar avertismente iar, amenzile ar urma doar dacă, firmele nu au rezolvat problemele până la următorul control.
Pedepsele ar putea varia funcţie de natura abaterilor. Ar fi mult mai dureros pentru o firmă dacă, spre exemplu pentru abateri privind igiena (în situaţia în care nu sunt probleme grave care să necesite închiderea unităţii) i s-ar pune o pancartă (până la remedierea situaţiei) de pe care să se poată citi şi vedea imagini cu ceea ce au găsit inspectorii sanitar-veterinari, fără a se da amenzi. Până la urmă, trebuie să rămână la latitudinea consumatorului dacă doreşte sau nu să mai cumpere produse de la respectiva firmă.
 O bază de date cu instruiri şi analize medicale cu toţi salariaţii din România, prevăzută cu un sistem de notificare automată a firmelor privitor la necesitatea de reinstruire sau reexaminare medicală, ar soluţiona din faşă multe probleme legate de sănătate şi securitate în muncă.

Partea III – va urma