marți, 5 martie 2013

Perspective Privind Metodele de Creştere Economică


Analizând trecutul – partea I
Limitele teoriilor de dezvoltare macroeconomică sunt evidenţiate de existenţa păturilor sociale sărace, a căror venituri se regăsesc sub nivelul minim de subzistenţă. Atât în ţările din lumea a-III-a, a ţărilor în curs de dezvoltare, dar şi în ţări dezvoltate precum Statele Unite ale Americii, Anglia, Franţa, Germania, ponderi importante ale populaţiei provenite din diverse categorii sociale (şomeri, pensionari şi chiar salariaţi), reuşesc cu greu să-şi asigure nevoile minime de supraviețuire, chiar şi în perioadele de boom economic.
Pentru identificarea adevăratelor cauze care determină existenţa acestor fenomene indezirabile, este necesar să realizăm o incursiune în trecut, la momentul în care acestea au început să îşi facă simţită prezenţa.
Ne întoarcem la perioada în care diviziunea muncii nu era prezentă, în care fiecare colectivitate îşi satisfăcea singură necesităţile. Desigur, şi în respectiva perioadă regăsim populaţii sărace în cadrul ţărănimii dar, acest fenomen îşi avea drept cauză principală lipsa obiectului principal al muncii şi anume, pământul sau dependenţa de capriciile fenomenelor naturale, respectiv secete şi inundaţii. Istoria evidenţiază faptul că, momentele de tensiune acumulate de sărăcie au degenerat în revolte, care nu de puţine ori, s-au soldat cu împroprietărirea ţărănimii.
În economia naturală, nu există şomaj, familia îşi acoperă nevoile în funcţie de priceperea de care dă dovadă şi de timpul de care membrii acesteia sunt dispuşi să îl aloce pentru satisfacerea nevoilor. Dar acest tip de economie nu deţine premisele dezvoltării economice, diviziunea muncii constituind un element esenţial dezvoltării. Concluzia este demonstrată în mod empiric prin creşterile de productivitate ce a avut loc în urma aplicării acestei practici manageriale.
Motivul aducerii în discuţie a economiei naturale şi a momentului în care se realizează  trecerea la o economie de schimb, în care diviziunea muncii îşi face simţită prezenţa devine evident. Este momentul de apariţie a şomajului, a categoriilor de persoane care nu deţin un loc de muncă sau a altor mijloace necesare asigurării traiului zilnic. În acest punct, poate fi trasă următoarea concluzie: cauzele care au determinat apariţia păturilor sărace urbane se regăsesc în mecanismele care definesc economia de schimb şi constituie un efect al diviziunii muncii.