miercuri, 13 martie 2013

Perspective Privind Metodele de Creştere Economică 2


Privind în viitor - partea II

Oglinda retrovizoare în care privim istoria, nu este însă suficientă pentru a pătrunde problema în esenţa ei. O viziune asupra viitorului este necesară, în scopul identificării cauzelor şi a soluţiilor. Un viitor pe care omenirea îl poate crea prin tehnologiile descoperite şi fructificate în mediul economic.
Tehnologiile tind spre realizarea de roboţi capabili de a se construi singuri, ceea ce reliefează un viitor în care, practic, nu mai este necesară forţa de muncă în realizarea bunurilor, şi chiar a unor servicii.
Viitorul ne poate rezerva surpriza de a ajunge la punctul în care tehnologia ar putea înlocui sau diminua numărul de locuri de muncă din domenii aparent intangibile. Pornind de la ordinatoare care să controleze mijloacele de transport, înlocuind astfel în totalitate piloţii, şoferii, şi mergând până la posturile de medici, profesori, avocaţi.
Un calculator programat în mod corespunzător datorită capacităţii enorme de prelucrare a informaţiei, şi conectat la instrumentele de diagnosticare, de efectuare a analizelor medicale, poate genera un diagnostic mai rapid şi mai corect decât a unora dintre cei mai buni medici.
Un algoritm de prelucrare a probelor incriminatorii şi de administrare a pedepselor pentru faptele săvârşite, poate stabili o pedeapsă general valabilă pentru oricare individ, indiferent de condiţia socială sau de relaţiile de care dispune. Erorile de judecată putându-se datora doar unor lacune legislative, ceea ce nu ar face decât să scoată în evidenţă nevoia de a efectua modificări ale legislaţiei.
Nu în ultimul rând, accesarea lecţiilor filmate şi efectuarea de exerciţii sub supravegherea calculatorului, poate diminua substanţial numărul de cadre didactice, acestea asigurând doar furnizarea de răspunsuri la diversele întrebări ale elevilor, putând astfel să aibă un număr de 3-4 ori mai mare de elevi sau studenţi.
Privit din această perspectivă, viitorul pare cât se poate de sumbru pentru cei a căror venituri se bazează pe vânzarea muncii În lipsa unor măsuri concrete aplicate pe termen lung, imaginile din perioada marii crize a anilor 1929-1933 vor deveni o realitate permanentă.